ИДЕИ ЗА СПЕСТЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ

Събрахме и обобщихме някои съвети за пестене на енергия в качеството ни на Ваши доставчици на енергия.

Поставянето на отоплителните тела на подходящи места в помещението води до по-ефикасно затопляне.
Времето, през което прозорците се държат изцяло отворени, да е по-кратко. Открехнатите за дълго време прозорци пропускат малко свеж въздух навътре, но изпускат много топлина навън.
През нощта помещенията не трябва да се охлаждат напълно, но е необходимо малко да се намали температурата на уредите за отопление.
Добро уплътнение на вратите и прозорците.

До 80% от консумираната от уреда електроенергия може да се спести, когато стар телевизор се подмени с нов.
При режим Stand-by на постоянна готовност за работа на годишна база старите уреди консумират около 150 kWh електроенергия. В сравнение с тях новите уреди са много по-енергоефективни.
Когато не ползвате радио или телевизор ги изключвайте, за да спестите пари.

Енергоспестяващи осветителни тела са силно препоръчителни. Енергоспестяваща лампа с мощност 20 W осигурява еквивалентно количество светлина като 100 W лампа с нажежаема жичка.
Важно: Експлоатационният живот на лампа се влияе негативно ако тя се включва и изключва често.

Предварително загряване на фурната да се прави само ако е необходимо. Диаметърът на съда да съвпада колкото може повече с диаметъра на котлона – тогава има оптимално предаване на топлина.
Остатъчната топлина в котлоните може да се ползва пълноценно и те може да се изключват преди окончателния край на кипенето/варенето.

Ако порцията е до 400г, затоплянето и кипването ѝ в микровълнова фурна отнема по-кратко отколкото ако се ползва котлона.
Използвайте тиган обаче ако ще пържите месо за кратко. Специалните съдове за месо, поставени в микровълнова, изискват нагряване при пълна мощност от 8-10 минути.
Ако използвате кафе машина за приготвяне на кафе ще бъде 50% по-евтино в сравнение с кипване на водата на котлон.
Фритюрникът спестява до 25% енергия в сравнение с електрическа печка.
Варенето на яйца в яйцеварка спестява до 50% електроенергия отколкото ако това се прави в тенджера.
Филийките, опечени в тостер, изискват с около 70% по-малко енергия отколкото ако са опечени във фурната.

Уредите за охлаждане не трябва да се поставят близо до отоплителен уред или печка.
Най-ниска консумация на електроенергия има в неотоплени и добре вентилирани помещения.
Вентилационната решетка при стационарни уреди и уреди с долна част трябва да се държи свободна – така бързо се отвежда топлината, отделена от уреда..
Следете и спазвайте оптималната температура на охладителните уреди в складовете: +7° C са достатъчни в хладилника и -18° C във фризера.
Опаковайте правилно хранителните продукти преди да ги охлаждате и замразявате.
Само когато охлаждате големи количества ползвайте супер/турбо степен на охлаждане на уреда.
Веднага подменяйте дефектните врати.
Размразявайте уредите редовно за енергоспестяване.

Ползвайте кратката или икономичната програма ако съдовете са леко замърсени.

Енергоспестяващата или програмата на 60° C са подходящи за бяло пране, което е нормално замърсено.
Само силно замърсени дрехи се нуждаят от предварителното пране.
Зареждайте пералнята до пълния ѝ капацитет.
Когато имате няколко по-дребни неща, изискващи отделно пране, избирайте кратките програми. Имайте предвид обаче, че тези режими разходват два пъти повече вода и електроенергия в сравнение с еднократно използване на нормалната програма.
След като програмата за пране приключи, пуснете програма за допълнително центрофугиране – най-добре на 1200 оборота/минута, но като минимум на 800 оборота. Чак след това преместете цялото изпрано пране в сушилнята.

Препоръчително е да си вземате душ отколкото да ползвате вана. Приблизително 140-180 литра вода са необходими за една пълна вана и така се изразходват около три пъти повече енергия в сравнение с вземането на един душ около пет минути. Освен електричество спестявате и приблизително 1500 литра питейна вода. Така се повишава цялостната енергийна ефективност на сградата.

Санирането е комплексен процес, без значение дали е на сграда или къща. Той съчетава в себе си различни строително ремонтни дейности – топлоизолация, подмяна на дограма, смяна на хидроизолация, профилактика на отоплителната инсталация и т.н.

Животът на жилището се удължава чрез саниране като същевременно се повишава експлоатационният период и се запазват основните функции на сградата.
Увеличават се както комфортът и удобството на живот така и устойчивостта на сградата на външни влияния.
Редуцират се вредните емисии и се подобрява екологичната среда за живеене.
Икономическата ефективност се повишава чрез и така разходите за електроенергия и топлоенергия значително намаляват.
Това води до повишаване на стойността на жилището, от което следва, че първоначално направените инвестиции се възвръщат за по-кратък период.

Частичната топлоизолация на апартамент не позволява голяма сводоба, защото е необходимо да се съобразите с цвета и дебелината на съседната изолация и т.н. При саниране на къщи има възможност за автономия при дизайна на екстериора.
Топлоизолационните материали, които се употребяват най-често в България, са каменна или стъклена вата, XPS и EPS.

Може да се ползват и двата вида топлоизолациони системи – външна и вътрешна. Осведомете се за предимствата и недостатъците им.

Най-важната част от всяка сграда е хидроизолацията. Тя прави възможно другите системи и материали да функционират оптимално и правилно, без риск от разпадане. Най-високите енергоспестяващи показатели се получават при цялостно топлинно саниране, в това число и хидроизолация.

  • Подменете прозоречните системи
  • Подменете електрическата инсталация
  • Подменете ВиК инсталацията
ЗАПИТВАНЕ